HTML

Trip. Ahol a sínek összeérnek.

Utazás, világ- és köldökbámulás, valamint az utolsó világmegváltási kísérlet.

Friss topikok

Linkblog

Zseniális rémségek Ypenburgból

2007.04.12. 11:17 :: Ich bin Partisan

"If you look closely you will see the man pushing this. Look in the middle" thanx, Antipike :-D

Animaris Rhinoceros Transport
by Theo Jansen (http://www.strandbeest.com)



"The Animaris Rhinoceros Transport is a direct descendant of the Animari or Beach Animals.
For fourteen years Theo Jansen has been working on creating a new life-form. These creatures consist of walking skeletons made out of yellow electricity tubes. These skeletons are wind powered. Over the years an evolution has occurred, which can be seen in the succeeding generations. Eventually he wants to put these animals on the beach where they will lead their own lives. The Animaris Rhinoceros Transport is an offshoot of the Beach Animal evolution. It is equipped with passanger seating and can be used for transport. As a car is a transport vehicle to the horse and an airplane is a transport vehicle to the bird, so is the Animaris Rhinoceros Transport a transport vehicle to the Animaris (latin name for Beach Animal, see www.strandbeest.com) It is meant for crossing the tundra. Due to the fact that one must wait until strong wind comes from the right direction, living quarters must be made in the animal to make travel aggreable."


Theo Jansen mûvész úr a technika megszállottja és természetesen Hollandiában ténykedik, vélhetõleg betépve. Pályája elején csak a hagyományos festegetéssel foglalkozott, de egyszer sikerült egy valóban repülõ repülõ csészeljat buherálnia, ami 1980-ban utcára csõdítette Delft városának békés polgárait, sõt a rendõrséget is sikerült felizgatnia. A sikeren fellelkesülve végleg átnyergelt a szci-fi és a 3D látomások világába. Szélenergia hajtotta kinetikus szobrai (lépegetõ robotjai?) Ypenburg város kietlen tengerpartjának nevezetességei, a turizmusból élõk legnagyobb örömére.

Jansen a mûanyag csövekbõl összeállított lépegetõket egyfajta természetes szelekcióval tökéletesítette, összeállításuk után szélnek eresztetve õket a tengerparton, hogy aztán a „túlélõ" példányokat továbbfejlessze. A fantasztikus teremtmények tíz év kísérletezgetés után már képesek a szelet mozgási energiává alakítani (sûrít, lép, sûrít) és megtanulták elkerülni a veszélyes terepet. Ma már nem lépegetnek mechanikus eltökéltséggel a tengerbe, valamint elkerülik a megfenekléssel fenyegetõ puha homokrészeket. Jansen vérszemet kapott és szeretné szabadon bocsátani õket, hosszútávú tervei között már egyfajta mesterséges intelligenciával való felruházásuk, valamint a reprodukció képessége is szerepel. Ha ilyen elszántan folytatja a fejlesztéseket, felkészülhetünk a legrosszabbra, nemsokára olyan lények fognak boklászni körülöttünk, amitõl (dupla) Hoffman doktor úr is elégedetten csettintene.

Jensen munkái a BMW dél-afrikai lerakatát is megihlették, technika, mûvészet és a tõke békésen egymásraborult.
...........
07.04.13. Frissítés, update, ilyesmi: Artax nevû sasszemû olvasónk következik, aki a kákán is csomót keres, illetve a kéttonás jármû meghajtását leleplezi:

Észrevetted, hogy az elsõ videón látszik egy (kettõ?) ember, aki a szobrot tolja (a szél helyett)? Fõleg a film vége felé közeledve látszanak a lábaik közepen. Biztos szélcsend volt, mikor forgattak :)

Egy világ omlott össze bennünk, összetörted a szívünket és az emberiség csodás jövõjébe vetett hitünket. A hozzád hasonló szkeptikusok miatt van az ateizmus, a globális felmelegedés és a gázáremelés. Ezért a pokolban fogsz melegedni, ugye tudod?

Szólj hozzá!

Címkék: hollandia ypenburg

A bejegyzés trackback címe:

https://trip.blog.hu/api/trackback/id/tr5058448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása