HTML

Trip. Ahol a sínek összeérnek.

Utazás, világ- és köldökbámulás, valamint az utolsó világmegváltási kísérlet.

Friss topikok

Linkblog

Karácsonyi szokások a világ körül

2006.12.11. 22:15 :: Lensen

Ne hagyja, hogy az Egyház tervezze meg az Ön Karácsonyát! Miért ne ünnepelhetné a Karácsonyt úgy, ahogy Önnek és szeretteinek a legjobb? Tervezzen saját személyére, családjára, lakótársaira, kolóniája többi tagjára, vér/szellem/édes/szesztestvéreire szabott egyéni ünnepet holmi betokosodott, posztkortárs korunkhoz cseppet sem illő, fiatalkorúak és katonaviseltek számára egyaránt nehezen feldolgozható rituálék helyett.

Ha pár éve már Ön is a szeretet ünnepeként tartja számon a Május1-jét, és elfogadta, hogy a Pápa más is lehet, mint II. János Pál, akkor kár lenne, ha pont a Karácsony esetében ragaszkodna a mindössze százéves hagyományokhoz. Mert az alapok persze rendben vannak, meg most már nincs is igazán idő mindent átdolgozni, de az a sok sallang… 5 pontban segítünk átgondolni a lehetőségeket!

 

  1. Ki mondta, hogy télen kell lennie?

Nálunk persze tél van, de az OMSz és a Kancellária döntése alapján tavalyelőtt eltörölték a fehér karácsonyt. Idén a hideg se garantált.

Alternatíva: Johannesburgban 40 fokban tartják a Karácsonyt, napoznak, a medencében lubickolnak és répatortát esznek. Díszek: műfenyő, miegyéb. Ajándék: csupa burzsuj cucc a gazdagoknál, a szegényeknél kötszer.

  1. Családi körben vagy nemúgya?

A szakirodalom szerint (most a Fábry Annára gondolunk, de néprajzosoknál is meg lehet nézni) a Karácsony közösségi ünnep. Petőfi például új rokon(nő)t keresett Karácsony címén.

Alternatíva: Menjen buliba! Családját szeresse az év többi napján. Ilyen szép ünnepen hagyjon nekik nyugtot, egyúttal pihenje ki magát.

  1. Személyes/handmade/repi…az ajándékozás öröme

Én piát kérek.

Alternatíva: Több üvegnyit.

  1. Az otthon melege

Van aki otthon, van aki utazva, van aki vendéget fogad, van aki megy.

Alternatíva: Itt igazából lefedtük a lehetőségeket. Tippek viszont az utazáshoz: a sarkkörön túl igazi hideget és bensőséges sötétet talál. Lappföldön találkozhat a Joulopukkival. Stájerországban ilyenkor is sört ihat, amit nagymellű pincérnők szolgálnak fel. Hajdúszoboszlón a fedett-, és melegvizes medencék ilyenkor is működnek. Ha csak a Nyugatiig jut, kóstolja meg a forralt bort és a kürtős kalácsot a Jókai téren! (a Kálvinon persze egy tízessel olcsóbb a forralt bor, és kemencés lángost, alias langalót is ehet!!!)

  1. Karácsonyi menü

A szokásos halászlé, bejgli, mézeskalács, etc. – az ünnepi asztal megszokott finomságai. Pfuj!

Alternatíva halászlére. Luxury: ne törődjön vele. Majd megcsinálják az Arany Kaviárban (orosz langusztafarok), a Gundelben (harcsa, fogas, tengeri halak) vagy a Királyban (az avokádó randevúja a királyrákkal). Középkategória: Stahl „the vadmacska” Judit specialitásai (pl. Fenyőmagos pisztráng, Skandináv pácolt lazac). Bérből és fizetésből nagycsalád vagy kisnyugdíj: éles késsel vágjon ki egy piritósból halacska formájú darabokat! Ha ügyes, négy hal pont kitölt egy szeletet.


Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: budapest karácsony lángos

A bejegyzés trackback címe:

https://trip.blog.hu/api/trackback/id/tr6622139

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Haga clic en la página web 2018.03.05. 16:20:08

Krémleves reggel, délben, este? Naná! - Brokkoli - Lollipop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása